Tousty s pomazánkou z pečeného lilku a zastřeným vajíčkem

SUROVINY:
6 vajec
6 plátků toustového chleba
2 litry vody
lžíce octa
Na pomazánku:
2 lilky
2 malé stroužky česneku
1 lžíce tahini (pasta ze sezamových semínek- mají ve zdravé výživě)
šťáva z jedné půlky citrónu
lžička olivového oleje
sůl a pepř

PŘÍPRAVA:
1.
Troubu si předehřejeme na zhruba 220 °C. Lilky opláchneme, osušíme a ze všech stran propícháme vidličkou. Vložíme je na plech vystlaný pečícím papírem a pečte asi 1 hodinu. Po vychladnutí lilky podélně překrojíme a lžící z nich vydlabeme dužinu, kterou vložíme rovnou do mixéru. Slupku z lilků vyhodíme. K lilku přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše rozmixujeme na jemnou pomazánku.
2. Vodu s octem dáme do širšího hrnce a přivedeme k varu. Díky octu se bílek rychleji srazí a perfektně nám obalí žloutek. Vodu v hrnci pomocí lžíce roztočíme na jednu stranu a uprostřed se nám vytvoří malý vír do kterého vajíčko opatrně vyklepneme. Zmírníme oheň na minimum (stupeň 1) a vejce za občasného míchání necháme v horké vodě 4 minuty. Vajíčka vaříme po jednom. Žloutek musí zůstat tekutý! Hotová vejce vyndáváme děrovanou lžící na kuchyňský ubrousek, aby nám oschla.
3. Mezitím si v toustovači opečeme chleby. Ty následně pomažeme silnou vrstvou lilkové pomazánky. Hotová zastřená vajíčka pokládáme na chléb. Já si k tomuto pokrmu udělala ještě lehký zeleninový salátek.



www.afashion.cz

Oblíbené příspěvky